UFC

Ultimate Fighting Championship eli UFC on vapaaotteluorganisaatio, joka tulee Yhdysvalloista. Se on perustettu vuonna 1993 jolloin pidettiin ensimmäiset kilpailut, joiden tarkoituksena oli antaa eri kamppailulajien harrastajille mahdollisuus mitellä voimiaan muiden kamppailulajien harrastajia vastaan, miten juuri oman lajin tekniikat purevat muita vastaan. Kaikkien yllätykseksi ensimmäisissä kisoissa voiton vei suurelle yleisölle tuntemattoman lajin edustaja, brasilialaista jujutsua treenaava Royce Gracie. Samoin hän voitti myös UFC 2 ja 4-kilpailut ylivoimaisesti. Nyttemmin vapaaottelu tunnetaan omana urheilumuotona, jonka merkittävin osa-alue on mattokamppailu.

UFC on tunnettua kaikkialla, ja sitä seurataan ympäri maailman. Organisaation omistaa Zuffa-yhtiö ja se on kasvanut vuosien aikana massiiviseksi yhtiöksi ostamalla muita pienempiä kilpailijoitaan kuten World Extreme Cagefightingin (WEC) sekä suurimman kilpailijansa, PRIDE Fighting Championshipsin eli Japanin vapaaotteluorganisaation. Vapaaottelijoita tulee myös ympäri maailman, ja onpa mukana nähty suomalaisiakin ottelijoita kuten Tony Halme vuonna 1997 sekä Anton Kuivanen kahdesti, vuosina 2012 sekä 2013.

Vapaaottelun suosiosta kertoo se, että lähiaikoina otellaan jo järjestyksessään 171. UFC-ottelu. Tämän hetken pound-for-pound-sarjassa eli kilpailijoiden keskinäisessä vertailussa painoluokasta huolimatta kärkeä pitävät Jon Jones (kevyen raskaansarjan mestari), Jose Aldo (kääpiösarjan mestari) sekä Renan Barao (kärpässarjan mestari). Muita tunnettuja painijoita ovat raskaansarjan mestari Cain Velasquez, keskisarjan mestari Chris Weidman sekä korsisarjan mestari Demetrius Johnson. Hall of Famesta löytyvät niin Randy Couture kuin Ken Shamrock.