MMA markkinointi ja sponsorit

Vapaaottelun eli MMA:n suosio on noussut 90-luvun alkupuolelta tasaisesti tähän päivään asti, ja nykyään se tunnistetaan ja tunnetaan täysipainoisesti omana urheilu- ja kilpailulajinaan. Kilpailulajina MMA on yksi rankimmista, mutta myös monipuolisimmista kamppailulajeista. Monet kilpailumielessä lajia harjoittelevat ottelijat tavoittelevat myös ammattilaisuutta, sillä täysipainoinen harjoittelu vaatii lähes 24 tuntia vuorokaudessa.

MMA on vaativa yksilölaji

MMA on vaativa yksilölaji, ja nyrkkeilyn tapaan omalla uralla pärjäämiseen vaaditaan menestymisiä yksittäisissä otteluissa. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan erityisesti MMA:n kansainvälissä organisaatioissa parhaiten pärjäävät taloudellisesti ne, jotka ovat luoneet itsestään brändin ottelujen voittamisen lisäksi. Kilpailulajina laji siis vaatii urheilullisen panoksen lisäksi myös laajoja markkinointipanostuksia, jos tarkoituksena on nousta sen terävimmälle huipulle.

Oma persoona, esiintyminen ja sponsorointi

MMA:ssa tärkeä osa itsensä markkinointia on urheilijan oma persoona. Oma persoona heijastuu väistämättä myös ottelutyyliin ja käytettyihin tekniikoihin, ja siksi oma ottelijabrändi kannattaa rakentaa oman persoonan ympärille. Jos ottelija sen sijaan alkaa matkia muita ottelijoita omassa ottelijapersoonassaan, ottelun aikainen suorituskyky voi kärsiä.

MMA on esiintymislaji, jossa urheilijana voit mainostaa itseäsi oman nimesi kautta. Siksi on tärkeää, että oma nimi näkyy, ja yksi hyvä tapa tähän ovat urheilutekstiilit. Näitä ovat esimerkiksi omalla nimellä varustetut t-paidat ja MMA-shortsit. Ensisijaisen tärkeää on, että urheilija jää sekä katsojien että potentiaalisten sponsoreiden mieleen. Hyvä tapa jäädä ihmisten mieleen on yhdistää oma naama omaan nimeen.

MMA on kilpaurheilun lisäksi viihdettä

MMA on syntynyt showbisneksenä, kun eri lajien edustajat ottelivat televisioiduissa lähetyksissä toisiaan vastaan. Vaikka laji on muuttunut huomattavasti etenkin brasilialaisen jujutsun tultua mukaan kuvioihin, showbisnes-näkökulma ei ole kadonnut minnekään. Tämä asia tulisi iskostaa mieleen erityisesti suomalaisille vapaaottelun ammattilaisiksi maailmalle hamuaville kamppailijoille. Valtaosa MMA-organisaatioista on yksityisiä yrityksiä, joten kilpailusarjoissa pärjäävät ne, jotka tuovat organisaatioille eniten viihdearvoa.

Kyse ei ole muiden urheiluliittojen tapaan säätiötoiminnasta ja pelkän urheilun edistämisestä, vaan taustalla on kylmä bisnes. MMA:n ympärillä pyörivä liiketoiminta pyrkii maksimoimaan ottelujen rahallisen arvon katsojien ja organisaation omien sponsoreiden avulla. Siksi parhaiten sarjoissa pärjäävät ne ottelijat, jotka jäävät sekä katsojien että sponsoreiden mieleen.