Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson syntyi Ruotsissa tammikuun 15. päivä vuonna 1987. Hän aloitti nyrkkeilyn noin kymmen vuotiaana ja villi nuoruus vei hänet vankilaankin, kunnes vapauduttuaan sieltä aloitti treenaamaan vapaapainia vuonna 2006. Vuonna 2009 hän tosin suoritti pienen paluun amatöörinyrkkeilyn pariin ja voittikin joitakin amatöörinyrkkeilykisoja sekä voitto raskaan sarjan amatöörikisoista toi hänelle nyrkkeilyn maailmanmestaruuden. Samoihin aikoihin hän osallistui vapaapainin shootfightning-kisoihin, voittaen neljä viidestä ottelusta tyrmäyksellä.

Ennen UFC-sopimuksen allekirjoittamista, Gustafsson otteli vapaapainissa lähinnä pienemmissä kisoissa Ruotsissa ja muualla Euroopassa. Kahdeksasta ottelusta hän voitti kuusi tyrmäämällä, joista merkittävin voitto tuli tyrmäämällä saksalainen Florian Muller.

Marraskuussa 2009 oli vuorossa siis debyyttiottelu UFC:ssa, järjestysnumerolla 105. Vastustajaksi asteli Jared Hamman, ja hänet Gustafsson pudotti ensimmäisessä erässä suoralla oikealla iskussa ajassa 0:41. Huhtikuussa 2010 oli vuorossa toinen ottelu hänen ammattilaisurallaan, jolloin hän kohtasi UFC:n ottelussa nro 112 Phil Davisin. Tämä ottelu päättyi Davisin voittoon hänen saatua kuristusotteen Gustafssonista, ja onkin toiseksi ainoa tämän ruotsalaisen painijan kokemista tappioista. Ennen kolmatta MMA-otteluun Gustafsson matkasi Yhdysvaltoihin treenaamaan, samalle leirille kuin edellisen kisan voittanut Davis ja monet muut vapaapainijat, ja saikin hyviä vinkkejä tuleviin otteluihinsa, sillä kolmannen matsinsa UFC 120 Cyrille Diabatéta vastaan hän voitti toisessa erässä saaden Diabatésta kuristusotteen takaapäin.

Tähän mennessä Gustafssonin tilillä on yhteensä 18 UFC-ottelua, joista hän on voittanut 16, ja näistä kuudestatoista kymmenen on tyrmäyksellä. Toisen uransa tappion hän koki syyskuussa vuonna 2013 kohdattuaan kevyen raskaansarjan ottelussa UFC 165 Jon Jonesin. Ottelu oli tiukka, ja päättyi lopulta tuomareiden yksimieliseen päätökseen Jonesin voitosta.

Tällä hetkellä Gustafsson on rankattu 13. parhaaksi vapaapainijaksi UFC:n pound-for-pound-listalla, eli listalla, joka arvioi vapaapainijat paremmuusjärjestykseen riippumatta siitä, mitä sarjaa he edustavat. Seuraavassa ottelussa Gustafsson tulee todennäköisesti kohtaamaan uudelleen Jon Jonesin, sillä näin UFC:n Dana White on päättänyt, että huhtikuun 27. päivä käytävän Jones vastaan Glover Teixeira ottelun voittaja on seuraava vastustaja Gustafssonille. Ainakin seuraamalla Betssonin tämän hetkisiä kertoimia kyseistä peliä kohtaa voidaan päätellä Jonesin olevan ennakkosuosikki vaikka Texeirakaan ei ole huonosti otellut. 24 ottelusta hän on voittanut 22. Gustafsson ei ole vielä Texeiraa kohdannutkaan joten on vaikea ennustaa, kumpi tässä pelissä voittaisi. Jonesin vastaan taas hänellä onkin paljon hampaan kolossa, näin ainakin luulisin. Mutta ottelun ajankohdan tullessa lähemmäksi, voimme varmaankin nähdä kyseisen ottelun kertoimet ja päätellä asian itse.